×

Gratis kompost

På alle Reno Djurs’ genbrugsstationer kan du hente gratis kompost til din køkkenhave.

Sådan bruger du komposten

Komposten er meget næringsrig og kan derfor med fordel bruges i haven som jordforbedringsmiddel. Jorden bliver tilført humus (organisk stof), der fungerer som magasin for vand og næringsstoffer i jorden, og som giver jorden en god struktur. Komposten kan fx bruges i et tyndt lag, enten som topdressing på græsplænen og i bedet i et lag på ca. 2 cm, eller komposten kan blandes op med almindelig havejord, og der kan plantes i det. Det kan ikke anbefales at plante direkte i komposten, da det høje næringsindhold gør, at planterne kan blive svedet af.

Hvordan fremstilles komposten?

Komposten fremstilles på behandlingsanlægget i Glatved af neddelt have- og parkaffald fra erhverv og fra genbrugsstationerne på Djursland. Have- og parkaffaldet bliver neddelt og lagt i kompostmiler, hvor det komposterer ved 45-70 grader. Efter ca. 6 måneders kompostering med hyppige vendinger er haveaffaldet, efter at være blevet sigtet, blevet til næringsrig kompost, der kan benyttes til jordforbedring.

Fremstilling af kompost
 

 

Hvad består komposten af?

I kompostdeklarationen finder du en oversigt over næringsstofsammensætningen i komposten. Søg kompostdeklaration på siden.

Er komposten fri for dræbersnegle og ukrudt?

Ja. Under komposteringsprocessen bliver temperaturen høj og luftfugtigheden lav, at sneglen ikke kan leve og formere sig. Den høje temperatur under komposteringen betyder også, at ukrudsfrø og skadelige svampe går til grunde.